top of page
  • Foto del escritorEnric Soto - Sotenav

Capítol 1: Introducció - iGcast: La viabilitat d'una ficció radiofònica per a Instagram


1. Introducció


Aquest treball de fi de grau està dirigit en l’àmbit radiofònic o de l’àudio, on s’elabora una ficció radiofònica per poder publicar-la a la xarxa social d’Instagram amb l’objectiu de conèixer les possibilitats o la viabilitat d’aquesta plataforma com a mitjà de la ràdio.



Tal com va dir Álex de la Iglesia durant la gala dels Goya l’any 2011, “Internet és, precisament, la salvació del nostre cine”. És una frase que permet reflexionar i es pot aplicar perfectament en l’àmbit de la ficció radiofònica. Però per poder parlar de ficció radiofònica, s’ha de conèixer el propi mitjà què és la ràdio i els diferents elements que componen el seu llenguatge que són la paraula, la música, el silenci i els efectes sonors. Llavors sí que es pot parlar de ficció radiofònica mostrant un breu recorregut per la seva història i els diferents gèneres existents. Com tot producte audiovisual, hi ha unes fases de producció i en la ficció radiofònica les principals fases són la de preproducció, realització i postproducció, en les següents pàgines es podran trobar recursos útils per a poder seguir aquestes fases. Finalment un cop es coneix el producte, és el moment de conèixer la plataforma de difusió a través de l’element que s’ha mencionat al principi, l’Internet. L’aparició d’aquest element a finals del segle XX ha suposat una evolució molt gran en la societat i una manera diferent de consum de les produccions audiovisuals. Per tant es vol fer ús d’aquesta part positiva per donar-li un altre punt de vista a una plataforma que serveix per publicar-hi imatges i vídeos, com Instagram, i publicar-hi una ficció radiofònica coneixent les limitacions, les possibilitats i la viabilitat que pot tenir això. Tal com diu Postman (1993), es voldrà anar en contra de la naturalesa d’una tecnologia, i es farà un ús de l’Instagram que no és el seu propi. S’ha escollit aquesta xarxa social perquè és una plataforma que està en constant evolució i està apostant bastant pel que és el contingut audiovisual i entretenir als seus usuaris, també és una plataforma que es pot accedir tant des del dispositiu mòbil com des de l’ordinador. A més, segons la IABspain (2018), el 85% dels internautes d’entre els 16 i 65 anys fan ús de les xarxes socials i això suposaria que la majoria dels usuaris que fan servir l’Internet estan presents en les xarxes socials. Per tant, l’Internet també es pot considerar la salvació de la ficció radiofònica, ja que permet una altra perspectiva des de la qual el consumidor pot consumir on i quan vulgui les produccions.


Aquest projecte es durà a terme des de dos punts de vista, un que serà més d’investigació per conèixer millor les diferents produccions radiofòniques que s’han fet abans i després de l’aparició d’Internet i així poder omplir un quadre per a poder escollir quines característiques interessen més o menys de cara a la producció de la part pràctica. Sumant-li també una investigació per conèixer la plataforma des d’on es publicarà el contingut i el consum d’aquesta mateixa per part dels usuaris. L’altre punt de vista serà la part més pràctica que serà la producció d’una ficció radiofònica seguint totes les fases pertinents.

Es va arribar a la conclusió que es desconeixia alguna producció radiofònica inèdita per les xarxes socials i més per a l’Instagram. Tal com es podrà veure als referents hi ha produccions per la mateixa xarxa social però de manera visual i no exclusivament sonora, també és un ús de les xarxes socials que no s’ha explotat molt. Per tant és un tema innovador que comporta un cert risc, però l’autor d’aquest treball considera que és una oportunitat per poder conèixer més a fons un producte que sempre li ha cridat molt l’atenció i donar-li una volta per a poder fer-lo encaixar més en una societat que està connectada per les diferents xarxes socials.

 

BIBLIOGRAFÍA


IABspain. (2018). Estudio Anual de Redes Sociales 2018. Recuperat de: https://iabspain.es/wp-content/uploads/estudio-redes-sociales-2018_vreducida.pdf


Postman, N. (1993). Divertim-nos fins a morir. El discurs públic a l’època del “show business”. Barcelona: Llibres de l’Índex

 
5 visualizaciones0 comentarios
bottom of page